Jedna kniha, která mi rozhodně změnila život

Jedna kniha, která mi rozhodně změnila život? 5 jazyků lásky! Když jsem ji před 6 roky dočetla, následně jsem nakoupila 8 výtisků pro všechny kamarádky a blízké 😀. Kdo jste ještě nečetli, vřele doporučuju, třeba změní život i vám ☺️🙏.

Po přečtení knihy jsem filtrem jazyků lásky projela své blízké, včetně rodičů. Zrovna se dnes chystám na oběd s tátou a tak mi to hezky cvrklo do nosu 👌. Že právě díky této knize vím, že on je ten „dárkový typ“, tedy že pro něj je vyjádřením lásky to, že dostane nějaký dárek. Znamená to, že na něho ten druhý myslel, že si vzpomněl. Já moc dárkový typ nejsem (pro mě víc znamená objetí nebo to, že mě někdo blízký vyslechne a věnuje mi čas). Ale „najela jsem na tátovu vlnu“ a naladila se na ni. A proto dnes na oběd s ním chystám 2 malé dárečky, které mu ukážou, že ho mám ráda – v jeho jazyce, kterému rozumí ☺️.

Květen, měsíc lásky a sebelásky, se pomalu chýlí ke konci. Pokud byste chtěli podpořit v nějakém tématu, napište.

Přeju hodně lásky ve vašem jazyce všem ☺️🥰.

🤍

Přidávám shrnutí knihy, které jsem udělala pro kamarádku ☺️:

Koncept jazyků lásky je celkem jednoduchý. Podle autora knihy Garyho Chapmana, vztahového poradce / terapeuta, má každý z nás nějaký primární jazyk lásky. Tj. takový, kterým vyjadřuje lásku (náklonnost) ke svým blízkým. Může to být partner, ale i kamarádi, děti, rodiče atd.

Většinou je to také tento jazyk, na který si nejvíce stěžujeme, pokud nejsme v partnerském vztahu spokojení – neboť se nám ho z našeho pohledu nedostává. Např. pozornosti, doteku, objetí, ocenění…

Další „nadstavbová“ teorie říká, že pokud si vyřešíme tu prvotní příčinu, náš jazyk lásky se může změnit. Např. to, že se mi v dětství nedostávalo pozornosti od otce způsobilo, že můj primární jazyk je pozornost, a tam se pak v partnerském vztahu cítím „nevyživená“, protože jsem v dětství neměla pocit, že pozornosti (od otce) mám dostatek. Poté v partnerských vztazích hltavě lačním po pozornosti a dokážu mít přehnané reakce, pokud se mi jí od partnera nedostává. Partner mi totiž zrcadlí / triggeruje mou bolest z dětství (kdy jsem neměla tu pozornost od otce – což nemám vyřešené). Když si ale pořeším tu prvotní příčinu – tj. vztah s otcem v dětství a to, jaké emoce mi způsoboval nedostatek pozornosti od něj, můžu pak třeba zjistit, že můj primární jazyk lásky je dotek (a ne ta obrovská touha po pozornosti). Anebo třeba pořeším vztah s otcem a pořád bude můj primární jazyk lásky pozornost.

🤍

Jazyky lásky jsou:

1) Dotek

– a to nejen v intimních vztazích

2) Pozornost

– společný čas, sdílení a aktivní naslouchání druhému člověku atd.

3) Slova ujištění

– pochvaly, povzbuzení, ocenění

4) Skutky, služby

– upeču ti buchtu, protože je máš rád; vyzvednu tě na nádraží, když se unavená vrátíš ze služební cesty atd.

5) Dárky

🤍

Je to moje pojetí, jak jsem knihu pochopila a co si z ní po těch 6 letech pamatuju. Plus o té nadstavbové teorii mi později řekl známý. Odjinud jsem nečerpala ☺️.

🤍

A nadstavbová nadstavbová teorie i praxe ode mě: když dáváme dostatek pozornosti sami sobě (a svým potřebám, emocím, dobíječům a radostem atd.), nevyžadujeme tolik pozornosti od partnera a ostatních blízkých ☺️.

Petra